12-07-2024

Maritiem Masterplan verheugd met definitieve toekenning geld uit Nationaal Groeifonds

 

Het Maritiem Masterplan programmabureau is erg blij met de definitieve toekenning van het geld van het Nationaal Groeifonds. Hiermee kunnen de plannen om zo’n 30 klimaatneutrale schepen te gaan bouwen ondersteund door digitaal samenwerken en een Human Capital agenda in zijn geheel worden uitgevoerd.

 

Op dit moment staat call 1 van 85 miljoen euro al open. De toekenning van de voorwaardelijke financiering betekent dat ook call 2 en call 3 toegekend zijn en de komende jaren uitgevoerd kunnen worden. Dit geeft het vertrouwen weer van het kabinet in de maritieme sector.

 

Naar persbericht

 

Het Maritiem Masterplan

Het Maritiem Masterplan is een ambitieuze subsidieregeling van totaal 210 miljoen euro dat inzet op de gezamenlijke ontwikkeling en bouw van klimaatneutrale schepen. Het Maritiem Masterplan draagt bij aan het terugdringen van 230 megaton CO2 tot 2050 en daarmee aan een gezondere leefomgeving voor iedereen.

 

Onderzoeks- en demonstratieprojecten van scheepstechnologieën vormen de kern van het plan. Door nu te investeren, kan Nederland de kloof overbruggen tussen onderzoek en grootschalige productie. Het plan richt zich op de bouw van 30-40 demonstratieschepen om de overgang naar duurzame scheepvaart zowel nationaal als internationaal te stimuleren. Dit initiatief versterkt niet alleen de veiligheid en autonomie van Nederland en Europa, maar bevordert ook een toekomstbestendige maritieme industrie.

 

3 energielijnen
Het Maritiem Masterplan richt zich in de koplopers-call op 3 belangrijke energielijnen: waterstof, methanol en carbon capture. Deze technologieën worden geïntegreerd en gedemonstreerd in civiele demonstratieschepen.

 

Samenhang calls
De tweede (2026) en derde (2029) call van het Maritiem Masterplan zijn ook gericht op toekomstbestendige, klimaatneutrale energielijnen in de maritieme sector. Deze open calls zijn bedoeld om succesvolle klimaatneutrale energielijnen uit de eerste koplopers-call verder te ontwikkelen, demonstreren, evalueren en op te schalen. De lessen die zijn geleerd in de eerste call worden hierbij meegenomen om de verduurzaming van de scheepvaart verder te verbeteren.

 

De 3 calls vormen een samenhangend geheel en zijn ontworpen om een gefaseerd proces te ondersteunen, waarbij het brede scala aan technische mogelijkheden geleidelijk wordt verfijnd tot de meest veelbelovende en effectieve klimaatneutrale oplossingen.

 

Meer informatie Maritiem Masterplan