17-04-2024

Al meer dan 20 consortia vormen zich

Tijdens het event ‘Aan de slag met het Maritiem Masterplan’ vrijdag 5 april gingen scheepsbouwers, reders, toeleveranciers, overheid en kennisinstellingen echt aan de slag.

Zo’n 20 consortia zijn zich sindsdien al aan het vormen. Een hele goede ontwikkeling nu de openstelling van de eerste call van 85 miljoen dichterbij komt. Rob Verkerk, voorzitter Nederland Maritiem Land, deed dan ook een dringende oproep aan de partijen om de samenwerking te zoeken en risico’s te nemen om samen consortia te vormen. Omdat er een unieke kans ligt om de subsidie te laten landen bij de partijen die dit nodig hebben.  

 

 

Samen plannen maken
Veel moet echter nog gebeuren. Astrid Kee, programma directeur Maritiem Masterplan, blikt tevreden terug en is positief gestemd over hoe de deelnemers elkaar actief opzochten.  ‘Er komt maar liefst 210 miljoen euro naar onze sector, plus extra geld vanuit de sectoragenda. Laten we deze kans met beide handen aangrijpen en niet aan ons voorbij laten gaan’, licht Kee toe. ‘Maak samen plannen om schepen te realiseren met aandrijflijnen die draaien op methanol, waterstof of LNG met carbon capture.’ 

 

Technologische innovaties
In het Maritiem Masterplan worden nieuwe technologieën geïntroduceerd die belangrijk zijn voor de verduurzaming van 30 tot 40 nieuwe en retrofit demonstratieschepen. Dat brengt veel uitdagingen met zich mee. Naast samenwerken met toeleveranciers kunnen kennisinstellingen, zoals Marin en TNO, consortiumpartners helpen bij het wegnemen van de risico’s en onzekerheden.
 

Kennisdelen en opleiding
Verkerk: ‘Willen we een toekomstbestendige maritieme sector die internationaal op de kaart staat, dan moeten we bereid zijn om nieuwe technologieën eigen te maken en hierin te investeren.’ Digitaal samenwerken en delen van opgedane innovatieve technologische kennis zijn dan ook de andere twee onderdelen in het masterplan. Een duurzame maritieme sector vraagt werknemers die bekend zijn met nieuwe technologieën. Naast instroom van schoolverlaters, zijn zij-instromers hard nodig voor een brede inzetbaarheid in zowel de ontwerpfase, de maakindustrie als operationeel.
 

 

Ga naar de presentaties, de pitches van potentiële consortium partners en de workshops. 

 

De organisatie van het event was in samenwerking met NMT en KVNR. Leden kunnen voor meer informatie terecht bij hun branchevereniging.  

 

Sparren met het leden van het Maritiem Masterplan programmabureau kan uiteraard ook:

 

Fokke van der Veen
Programmaleider Energielijnen
T: +31 (0)6 1296 6218
E: fokke@maritiemmasterplan.nl 

 

Mariël van der Linden
Digitaal samenwerken (JMDP)
T: +31 (0)6 4609 2341
E: mariel@maritiemmasterplan.nl 

 

Chris Karman
Human Capital
T: +31 (0)6 2053 8388
E: chris@maritiemmasterplan.nl 

Contactpersoon Astrid Kee Programmadirecteur Maritiem Masterplan astrid@maritiemmasterplan.nl