10-10-2024

Koplopersregeling Maritiem Masterplan succesvol afgesloten

In totaal hebben 17 projectaanvragers samen voor meer dan €141 miljoen aan subsidies gevraagd, verdeeld over drie innovatieve aandrijflijnen: waterstof, methanol en carbon capture/LNG. Hoewel de totale aangevraagde subsidie het beschikbare bedrag van €85 miljoen ruimschoots overstijgt, geeft dit een sterke indicatie van het enthousiasme en de ambitie binnen onze sector.

 

Op dit moment is de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) bezig met de formele toetsing van de ingediende projecten. Zodra deze fase is afgerond, kunnen de geselecteerde projecten van start gaan. Eind 2024 worden de projecten die in aanmerking komen voor de regeling bekend gemaakt.

 

Het Maritiem Masterplan is een ambitieuze subsidieregeling dat inzet op de gezamenlijke ontwikkeling en bouw van klimaatneutrale schepen. Door nu te investeren, kan Nederland de kloof overbruggen tussen onderzoek en grootschalige productie. Het plan richt zich op de bouw van circa 30 demonstratieschepen om de overgang naar duurzame scheepvaart zowel nationaal als internationaal te stimuleren. Dit wordt ondersteund door een human capital programma en digitale samenwerking.

 

Meer informatie