08-10-2024

Aankondiging: 16 okt Power2 Tow-project in voorbereidingsfase – Maritiem Masterplan

𝗢𝗽 𝟭𝟲 𝗼𝗸𝘁𝗼𝗯𝗲𝗿 𝟮𝟬𝟮𝟰 organiseert Rijkswaterstaat een marktconsultatie voor de aanbesteding van drie methanol/elektrische Emergency Response Towing Vessels (ERTV’s). Deze schepen maken deel uit van het Power2Tow-project dat nu is overgegaan van de verkenningsfase naar de voorbereidingsfase. 𝗛𝗲𝘁 𝗽𝗿𝗼𝗷𝗲𝗰𝘁 𝗿𝗶𝗰𝗵𝘁 𝘇𝗶𝗰𝗵 𝗼𝗽 𝗱𝗲 𝗼𝗻𝘁𝘄𝗶𝗸𝗸𝗲𝗹𝗶𝗻𝗴 𝘃𝗮𝗻 𝗱𝘂𝘂𝗿𝘇𝗮𝗺𝗲 𝘀𝗹𝗲𝗲𝗽𝗯𝗼𝘁𝗲𝗻 𝗱𝗶𝗲 𝘂𝗶𝘁𝗴𝗲𝗿𝘂𝘀𝘁 𝘄𝗼𝗿𝗱𝗲𝗻 𝗺𝗲𝘁 𝘃𝗶𝗷𝗳 𝗼𝗳𝗳𝘀𝗵𝗼𝗿𝗲 𝗲𝗻 𝘃𝗶𝗷𝗳 𝗼𝗻𝘀𝗵𝗼𝗿𝗲 𝗹𝗮𝗮𝗱𝘃𝗼𝗼𝗿𝘇𝗶𝗲𝗻𝗶𝗻𝗴𝗲𝗻.

 

𝗗𝗶𝘁 𝗽𝗿𝗼𝗷𝗲𝗰𝘁 𝘀𝗹𝘂𝗶𝘁 𝗻𝗮𝗮𝗱𝗹𝗼𝗼𝘀 𝗮𝗮𝗻 𝗯𝗶𝗷 𝗱𝗲 𝗱𝗼𝗲𝗹𝘀𝘁𝗲𝗹𝗹𝗶𝗻𝗴𝗲𝗻 𝘃𝗮𝗻 𝗵𝗲𝘁 𝗠𝗮𝗿𝗶𝘁𝗶𝗲𝗺 𝗠𝗮𝘀𝘁𝗲𝗿𝗽𝗹𝗮𝗻, dat de maritieme sector wil verduurzamen en de energietransitie wil versnellen. Het plan richt zich op de bouw van klimaatneutrale modulaire schepen door innovatie en samenwerking met scheepsbouwers, ingenieursbureaus en kennisinstellingen. Het Power2Tow-project is een belangrijke stap in deze richting.

 

𝗟𝗮𝘂𝗻𝗰𝗵𝗶𝗻𝗴 𝗰𝘂𝘀𝘁𝗼𝗺𝗲𝗿𝘀𝗵𝗶𝗽
In lijn met het Maritiem Masterplan 2.0 neemt de overheid, in dit geval Rijkswaterstaat, de rol van launching customer op zich. Dit betekent dat de overheid de duurzame technologieën in deze schepen implementeert en demonstreert. Hiermee wordt niet alleen de maritieme energietransitie gestimuleerd, maar ontstaat er ook een leereffect wat de innovatiekracht van de sector versterkt.

 

Door toepassing van hernieuwbare energiebronnen, zoals methanol in combinatie met batterijtechnologie, zal Power2Tow bijdragen aan de verduurzaming van schepen en het beschermen van de Nederlandse maritieme veiligheid.

 

Ook deelnemen?
We moedigen alle betrokkenen binnen de sector aan om deel te nemen aan de marktconsultatie en hun kennis en ervaring te delen om samen tot duurzame oplossingen te komen.

 

Meer informatie over de marktconsultatie is te vinden op TenderNed.