04-07-2023

Ruim € 4 miljard beschikbaar voor 18 projecten Nationaal Groeifonds

Het kabinet trekt € 4 miljard uit voor in totaal 18 Nationaal Groeifondsprojecten uit de meest recente ronde, die moeten bijdragen aan het duurzaam verdienvermogen van Nederland. Dat maakte minister Adriaansens van Economische Zaken en Klimaat vandaag bekend.

Het Nationaal Groeifonds financiert hiermee onder meer de ontwikkeling van innovatieve, circulaire zonnepanelen, een snellere elektrificatie van de logistiek en het digitaliseren van zorgopleidingen.

Nieuw: subsidieroute naast departementale route

Sinds dit jaar konden bedrijven, kennisinstellingen en overige organisaties rechtstreeks subsidie aanvragen. Deze subsidieroute bestaat naast de departementale route, waarbij de ministeries de voorstellen indienen. Van de 18 projecten die een positief advies hebben ontvangen, vallen 2 projecten onder de subsidieregeling. Deze projecten hebben voor € 168 miljoen subsidie aangevraagd. Het definitieve besluit van de minister over de positief beoordeelde subsidievoorstellen volgt na een detailcheck van Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) op onder andere staatsteunregels en niet-subsidiabele kosten.

 

Nationaal Groeifonds

Met het Nationaal Groeifonds investeert het kabinet tussen 2021 en 2025 € 20 miljard in projecten die zorgen het duurzaam verdienvermogen van Nederland. Alle projecten worden deels uit het fonds gefinancierd en deels door publieke en private partijen.

 

Bron: Nationaal Groeifonds